Çelik adları

1.2721 (Böhler K605, UHB GRANE): Sert ve yüksek basınçlı plastik enjeksiyon kalıplarında ve pres kalıplarında kullanılan ancak son dönemde yeni malzemelerin ortaya çıkmasıyla kullanımı giderek azalan parlatabilirliği aşınma direnci sertleşebilirliği ve tokluğu yüksek olan bir çeliğidir.

1.2316 (Böhler M300, UHB RAMAX S): 340 HB'ye ön-sertleştirilmiş ve bu sertliğe rağmen son derece kolay işlenebilen bir takım çeliğidir. Esas olarak PVC gibi korozif plastiklerin özellikle ekstrüder ile profil, boru, vb. çekilmesinde kalıp, kalıp tutucu, kalibrasyon bloğu olarak kullanılır.Tamamıyla paslanmaz olması gereken kalıplarda çekirdek olarak 1.2083,hamil olarak 1.2316 iyi bir ikili oluşturur.

1.2083 (Böhler M310, UHB STAVAX ESR): Korozyon direnci sayesinde: PVC gibi korozif plastiklerin şekillendirilmesinde, enjeksiyon ve ekstrüzyon kalıp çekirdeklerinde aşınma direnci sayesinde cam elyaf takviyeli plastiklerin ya da diğer ser/aşındırıcı plastiklerin şekillendirilmesinde enjeksiyon kalıplarında kullanılır. Parlatabilirliği sayesinde: güneş gözlüğü camları, kamera mercekleri gibi parçaların üretiminde kullanılır.Krom kaplamaya gerek yoktur.

1.2312 (Böhler M200, UHB HOLDAX): 30-35 HRc�e ön sertleştirilmiş buna rağmen çok iyi işlenebilirlik gösteren, homojen sertlik, nitrürleme ile alev ve indüksiyon ile yüzey sertleşebilme özellikleri gösterir. Ayrıca destek plakaları pres takımlarında da kullanılır. Ancak yüksek yüzey kalitesi istenmeyen uygulamalarda da kalıp çekirdeği olarak kullanılması mümkündür.

1.2312 (Böhler M200, UHB HOLDAX): 30-33 HRc'ye ön sertleştirilmiş buna rağmen çok iyi işlenebilirlik gösteren kalıp çeliğidir. Destek plakaları ve çeşitli pres takımlarında kullanılır.

1.2738 (Böhler M238, UHB İMPAX SUPREME): 30-33 HRc'ye ön sertleştirilmiş ve tokluğu yüksek bir malzemedir. Metal enjeksiyon kalıplarında kalıp hamili, destek plakaları olarak ve ekstrüzyon pres takımlarında, dayama bloğu ve gömlek olarak tercih edilir.

Yüksek Hız Çeliklerinin Kullanım Yerleri

1.3344 (Böhler S607, UHB VANADİS 23): Hassas kesme kalıpçılığında: orta ve yüksek karbonlu çelikler, soğuk haddelenmiş bant saçlar presleme kalıpları ve bıçaklarda kullanılır. 1.3343 VE 1.3344 HSS kullanıldığı her yerde 2 HRC daha yüksek sertlik ile uygulanabilir.

1.3207 (Böhler S700, UHB VANADİS 30): Torna ve otomat kalemleri her tür ve formdaki freze bıçakları için geliştirilmiş Co'lı yüksek hız çeliği olup yüksek meneviş direnci istenen kalıp uygulamalarında da kullanılır.

1.3241 (UHB VANADİS 60): Sert metale yakın özellikler veren yüksek Co'lı toz metalürjik HSS olup CNC tezgâhlarının yaygınlaşmasıyla aranan kalite olmuştur. Tokluğu görece düşük olmasına karşın meneviş direnci çok yüksektir

Sıcak İş Çeliklerinin Kullanım Yerleri



1.2714 (Böhler W500, UHB ALVAR 14): Ön sertleştirilmiş bir sıcak iş takım çeliğidir. Sıcak dövme kalıplarında çok yüksek dövme adetleri/kalıp ömrü istenmediği koşullarda tercih edilir ya da ısıl işlem gerektirmediği kendinden sulu olduğu için acil üretilecek kalıplarda tercih edilir. Aşınma direncini arttırmak için nitrürleme ile yüzey sertleştirilerek kullanımı yaygındır. Teslim sertliğinden daha yüksek sertliklerde kullanılması genellikle tavsiye edilmez. Ekstrüzyon takımlarında, dayama bloğu ve bolster olarak, dövme kalıplarında zarf malzemesi olarak, sığ şekilli kalıplarda çekirdek olarak; şahmerdan ve düşme çekiçlerinde tokluğu nedeniyle kalıp malzemesi olarak taban çakma takımlarında özellikle paslanmaz çelik tencere imalatında kullanılır.
1.2344 ESR (Böhler W302, UHB VİDAR SUPREME): Başta metal enjeksiyon ve sıcak dövme olmak üzere, her türlü sıcak şekillendirme kalıbında 1.2344'ün yetersiz geldiği yüksek tokluk ihtiyacına karşılık vermek üzere tercih edilir.

1.2344 ESR (Böhler W302, UHB ORVAR SUPREME): Yüksek tokluk ve sıcak aşınma direnci özelliklerine sahip, içyapısı özel olarak temizlenmiş sıcak iş çeliğidir. Alüminyum ve zamak enjeksiyon dökümü, sıcak dövme ile sıcak koparma uygulamaları için geliştirilmiştir.1.2344 ve 1,2343'ün kullanıldığı her yerde daha yüksek ömür verir



Çeşitli plastik kalıp çeliklerinin genel kullanım alanları

1.1730: Kalıp hamili olarak veya tabla olarak kullanılır. Platina veya demir gibi mekanik özelliklerin düşük olduğu malzemelerde genellikle yaşanılan çekirdeğin oynaması, çapak oluşumu, hamilde ezilme gibi sorunlar bu çelik ile aşılabilir. Bu sorunları görerek kalıbı tek parça yapmak isteyenler için daha ekonomik bir çözümdür.

1.2312:Ayna parlaklığı gibi bir parlaklık derecesinin şart olmadığı kalıplarda 1.2738 yerine rahatlıkla kullanılabilir. Daha yüksek sertliklerin işlenmesi çok rahattır. 30-33 RC sertlikte teslim edilir. Daha yüksek sertliklerin gerektirdiği durumlarda alevle sertleştirme veya nitrasyon yapılabilir. Desenlemeye uygun değildir.

1.2311: Plastik ve basınçlı döküm sanayinde kalıp hamili ve bağlantı parçaları olarak kullanılır. 1.2312' e göre parlama özelliği daha iyidir. Yüzeyden merkeze inildikçe sertlikte düşüş olduğundan yerine 1.2738 çeliği geliştirilmiştir.

1.2738: Ayna parkalığı elde edilebildiği 30-33 RC' ye sertleştirilmiş çeliktir. 1.2311 plastik kalıp çeliğinin yerini almıştır. Daha yüksek sertliğin gerekli olduğu durumlarda alevle sertleştirilebilir veya nitrasyon yapılabilir. Desenlemeye çok uygundur.

1.2767: Aşındırıcı etkiye sahip bakalit gibi plastiklerin kalıplarında kullanılabilir. % 4 nikel içeriği sebebi ile serleştirilebilirliği çok yüksektir. Parlaklık kabiliyeti iyidir.

1.8550: Yine 30-33 RC' ye sertleştirilmiş, fevkalade nitrasyon sonuçlarının alınabildiği nitrasyon çeliğidir. Vida, kovan yapımında ve plastik kalıplarında çok iyi sonuç verir. 0,1 mm' ye varan nitrasyon derinliği ile bilinir.

2.1.5 Islah Çelikleri

Genel olarak ıslah çeliklerinden, yüksek dayanım ve süneklik birlikte istenir ve sertleştirildikten sonra yüksek sıcaklıkta menevişlenirler. . Islah çelikleri, ıslah işlemi sonunda kazandıkları üstün mekanik özelliklerinden dolayı çeşitli makine ve motor parçaları, dövme parçaları, çeşitli miller, muhtelif yaylar ve yay özelliği beklenen aksamlar, dişli miller ve akslar, kumanda ve tahrik parçalarında kullanılırlar. Kullanılan belli başlı ıslah grubu çelik malzeme numaraları; Ç 4140, Ç 4135, Ç 5140, Ç 4130

2.1.6 Sementasyon Çelikleri

Sementasyon çelikleri, yüzeyde sert ve aşınmaya dayanıklı, çekirdekte ise daha yumuşak ve tok özellik istendiği, değişken ve darbeli zorlamalara dayanıklı parçaların imalinde kullanılan, düşük karbonlu, alaşımsız ve alaşımlı olarak çeşitlendirilen çeliklerdir Sementasyon çelikleri; dişliler, miller, dişli miller, zincir dişliler, kılavuz yatakları, merdaneler vb. parçaların imalinde etkin olarak kullanılırlar. Belli başlı türleri; Ç 8620, Ç 4120, Ç 5120 vb.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ISIL İŞLEM

Alaşım Elementlerinin Çelik Yapısına Etkisi: